İşe Giriş Bildirgesi'nin Verilmiş Olması Çok Önemlidir

İyi Günler Hüseyin Bey, Ben 1989 yılında bir film setinde çalıştım, ancak sigortam gösterilmedi. Çalıştığımı ispatlarsam, SSK giriş tarihi alabilir miyim? Veya başlama tarihim 1989 olabilir mi ya da bu zamandan sonra yapacak bir işlem var mı? Çok teşekkür ederim, iyi çalışmalar.
Merhaba Sayın Okuyucumuz, Bu tür bir durumda 'Hizmet Tespiti Davası' açmak gerekiyor. Ancak bu davalarda beş yıllık bir zaman aşımı söz konusudur. Siz 25 yıl önceye ait bir çalışmanızdan söz ediyorsunuz. Şayet işveren işe giriş bildirgesi vermiş olsaydı, zaman aşımı ortadan kalkardı. Ancak sanırım işveren sizin girişinizi hiç yapmamış, dolayısıyla ne yazık ki dava açma şansınızda ortadan kalkmış. İyi günler
İyi Çalışmalar Hüseyin Bey, Ben 28 aydır özel bir firmada çalışmaktayım. 1,5 yıldır maaşlarımız düzensiz (4 parçada alabiliyoruz) ve son iki aydır (aralık, ocak) maaşımı alamadım. İstediğimde ise; para yok, diye bir cevapla karşılaştım. Maaşlarımızı elden alıyoruz, maaş bordrosu de verilmiyor. Şu an firmada üç kişi kaldık; herkes bırakıp gidiyor, gidenlerin maaşı da kalıyor. İse başlarken sadece konuşarak anlaştık, herhangi bir sözleşme yapmadık. Sigortamı yatırıyor. Şimdi, ben işten ayrılmak istiyorum. Son 3 ayda 7 gün raporum var, işsizlik maaşı alabilir miyim? Ve tazminat hakkım olur mu? Olursa, alabilmek için hangi kuruluşlara başvurmalıyım? İşten ayrılırken istifa mı yazmalı mıyım? Cevaplarınız için çok teşekkürler. S. E.
Merhaba Sayın Okuyucumuz, 'İş Kanunu'nda yer alan ücrete ilişkin düzenlemeler gereği; işveren işçinin ücretini düzenli aralıklarla ve eksiksiz olarak ödemelidir. Bunun aksi haller, işçiye haklı nedenle işten ayrılma (fesih) hakkı doğurur. Siz sözünü ettiğiniz, ücretinizin uzun süredir düzensiz ödenmesi sebebiyle, fesih hakkınızı kullanabilirsiniz. Yapmanız gereken; istifa yazmak değil, 'haklı nedenle' iş sözleşmenizi sona erdirdiğinizi 'yazılı olarak' işverene tebliğ etmek olmalıdır. Haklı nedenle fesih sonucunda 'Kıdem Tazminatına da hak kazanırsınız. Ancak bunların olabilmesi için, fesih bildirimini usulüne uygun biçimde yapmanız gerekiyor. Hatalı davranmamak bakımından bir avukattan destek almanızı öneririz. Böyle bir nedenle işten ayrıldığınızda, işsizlik ödeneğinden de yararlanabilirsiniz. Geriye dönük 600 gün priminiz varsa, raporlu olduğunuz süre işsizlik ödeneği almanıza engel teşkil etmez. Tazminatınızla ilgili sorun yaşarsanız, işyerinizin bağlı bulunduğu Türkiye Çalışma ve İş Kurumu (İŞKUR) şubesine şikâyet dilekçesi verebilirsiniz. İyi günler
İyi Günler Hüseyin Bey, Bir çalışanımız raporunu hafta içi (çarşamba günü) aldı. Bu raporun süresi hafta sonu da devam ediyorsa, o hafta sonu rapora dahil olur mu? Yoksa, hafta sonunu görmezden mi geleceğiz? Vereceğiniz bilgi için şimdiden teşekkür ederim. Kemal H. Merhaba Kemal Bey, Böyle bir durumda, işçinin rapor süresine isabet eden hafta sonunu da (hafta tatili) rapor günlerine dâhil etmeniz gerekir. Başka bir deyişle; yıllık ücretli izinde olduğu gibi, hafta tatili rapor süresine eklenmez. İyi günler.
 
Hüseyin İrfan Fırat
Kaynak: Yurt Gazetesi, 01.02.2014

Son 10 Makaleler