Raporlu İşçi İçin Prim Ödenebilir

Eşim 3 ayı aşkın bir süredir rahatsızlığı nedeniyle çalışamamaktadır ve doktor raporu vardır. Ancak bu süre içerisinde eşimin işvereni SSK primlerini düzenli olarak ödemeye devam etti. Aradan geçen bu sürede hiçbir maaş desteği almayan kayınpederim bu süreye istinaden SSK’dan herhangi bir para talebinde bulunabilir mi? SSK’dan bu süre içinde oluşmuş (elbette oluşmuşsa) maaş alacaklarını aldığı durumda emekliliğine etki eder mi?

Bu talepte bulunabilmesi için izlemesi gereken yol nedir? Erol Dişci

 

Sayın okurum, rahatsızlığı nedeniyle doktordan rapor alan SSK’lı işçinin rapor tarihinden önceki bir takvim yılı (360 gün) içinde SSK’ya ödenmiş 90 günü varsa, istirahatin ilk iki günü hariç diğer her bir günü için SSK’ya bildirilen (brüt) kazancının 2/3 ü kadar geçici işgöremezlik ödeneği alma hakkı vardır. Bu parayı eşiniz rapor bitiminde işverenin internetten yapacağı işyerimde çalışmadı (dikkat edin ücret almadı değil) bildirimi sonrasında PTT’den alabilir. İstirahatli (raporlu) olduğu sürede işvereni de atıfet (yardım) kabilinden kayınpederinize (işçisine) ücret de ödeyebilir. Ücret ödediği için de bu durumu SSK’ya bildirmek ve primlerini ödemek zorundadır. Yani, raporlu işçinin rapor süresince çalıştırılması yasaktır ama ücret ödenmesi yasak değildir. Tabi ücret ödenince de bu durum SSK’ya bildirilip primleri ödenmelidir. Sonuç olarak kayınpederinize SSK’ya bildiren işverenden ücret, SSK’dan da geçici işgöremezlik ödeneği alma hakkı var ama işveren SSK’dan aldıklarını bana getir ben ücretini tam vereceğim diyebilir.

 

YILLIK İZİN HAKLARINIZ 
Yaz geldi izinler düşünülmeye başlandı biz de size bu konuyu hatırlatmak istedik.

4857 Sayılı İş Kanunu’na tabi çalışanları için hazırladığım aşağıdaki bilgilere göre ne kadar çalışmaya ne kadar süre yıllık ücretli izin kullanacaksınız? Bu arada aşağıdaki süreler Basın-İş ve Deniz-İş çalışanlarını ilgilendirmemektedir. 

-İşyerinde işe başladığı günden itibaren, deneme süresi de içinde olmak üzere, en az bir yıl çalışmış olan işçilere yıllık ücretli izin verilir ve yıllık ücretli izin hakkından vazgeçilemez. 

İşçilere verilecek yıllık ücretli izin süresi, hizmet süresi; 

a) Bir yıldan beş yıla kadar (beş yıl dahil) olanlara on dört günden, 

b) Beş yıldan fazla on beş yıldan az olanlara yirmi günden, 

c) On beş yıl (dahil) ve daha fazla olanlara yirmi altı günden az olamaz. 

Ancak on sekiz ve daha küçük yaştaki işçilerle elli ve daha yukarı yaştaki işçilere verilecek yıllık ücretli izin süresi yirmi günden az olamaz ve yukarıdaki izin süreleri iş sözleşmeleri ve toplu iş sözleşmeleri ile artırılabilir. 

Mevsimlik ve geçici işçilere izin olmaz 

Niteliklerinden ötürü bir yıldan az süren mevsimlik veya kampanya işlerinde çalışanlara yıllık ücretli izin verilmez ama bu işlerde makine-cihaz bakım ve onarım işleri veya güvenlik işleri gibi işlerde mevsime kampanyaya bağlı olmadan devamlı surette çalışanlara yıllık ücretli izin verilir. 

Yıllık ücretli izne hak kazanma ve izni kullanma dönemi 

Yıllık ücretli izine hak kazanmak için gerekli olan bir yıllık çalışma süresinin hesabında işçilerin, aynı işverenin bir veya çeşitli işyerlerinde çalıştıkları süreler birleştirilerek göz önüne alınır. 

İşverene bağlı olarak bir yılını tamamlayan işçi yıllık ücretli izne hak kazanır ama bu izni ne zaman kullanacağına işveren veya varsa izin kurulu karar verebilir. Kullandırtma süresi ise gelecek izne hak kazanılacak dönemin başına kadardır ve yıllık ücretli izin, işveren tarafından sürekli bir şekilde verilmelidir ama tarafların anlaşması ile bir bölümü on günden aşağı olmamak üzere en çok üçe bölünebilir. Ayrıca, işveren tarafından yıl içinde verilmiş bulunan diğer ücretli ve ücretsiz izinler veya dinlenme ve hastalık izinleri yıllık izne mahsup edilemez. 

Tatil günleri izinden sayılmaz 

Yıllık ücretli izin günlerinin hesabında izin süresine rastlayan ulusal bayram, hafta tatili ve genel tatil günleri izin süresinden sayılmayacağı gibi iznini işyerinin kurulu bulunduğu yerden başka bir yerde geçirecek olanlara istemde bulunmaları ve bu hususu belgelemeleri koşulu ile gidiş ve dönüşlerinde yolda geçecek süreleri karşılamak üzere işveren toplam dört güne kadar ücretsiz izin vermelidir. 

İzin ücreti ve ödemesi 

İşveren, yıllık ücretli iznini kullanan her işçiye, yıllık izin dönemine ilişkin ücretini ilgili işçinin izine başlamasından önce peşin olarak ödemek veya avans olarak vermek zorundadır. 

Yıllık ücretli izin süresine rastlayan hafta tatili, ulusal bayram ve genel tatil ücretleri ayrıca ödenir. İşçi izinde başka yerde çalışamaz Yıllık ücretli iznini kullanmakta olan işçinin izin süresi içinde ücret karşılığı bir işte çalıştığı anlaşılırsa, bu izin süresi içinde kendisine ödenen ücret işveren tarafından geri alınabilir. 

Kullanılmayan izin süreleri 

İş sözleşmesinin, herhangi bir nedenle sona ermesi halinde işçinin hak kazanıp da kullanmadığı yıllık izin sürelerine ait ücreti, sözleşmenin sona erdiği tarihteki ücreti üzerinden kendisine veya işçinin ölümü halinde geride kalan hak sahiplerine ödenir. Bu ücrete ilişkin zaman aşımı iş sözleşmesinin sona erdiği tarihten itibaren başlar ve beş yıldır. İşçi işten ayrıldığı tarihten itibaren beş yıl içinde dava açarsa kaç yıllık olursa olsun kullanmadığı bütün izin sürelerinin ücretlerini alabilir.

 Ali Tezel

 

Kaynak: http://www.alitezel.com

Son 10 Sosyal güvenlik