Vasfiye Abla’yı Kaybettik

Türk basını ‘Vasfiye Abla’sını kaybetti. Bab-ı Ali’nin ilk kadın polis-adliye muhabirlerinden Vasfiye Özkoçak 91 yaşında hayata veda etti. Türkiye’nin yakın tarihine ‘yakından’ tanıklık eden Özkoçak, bugün (14 Mart 2014) Karacaahmet Camii’nde düzenlenecek törenle son yolculuğuna uğurlanacak.

"Bir gün üniversiteden hocam olan Burhan Felek, beni Cumhuriyet gazetesinde iş vermek için çağırdı. 1952’de muhabir olarak çalışmaya başladım. Gazetedeki erkek arkadaşlar önce şaşırdılar. Kendi aralarında, ‘Genç bir kızın, erkeklerin arasında ne işi var, gitsin evinde otursun’ diye konuşmuşlar. Kimi, ‘nasılsa birkaç gün sonra dayanamaz kaçar’, kimi, ‘koca bulmaya gelmiş, yakında bulur gider’ demişler. Uzun yıllar da böyle düşünmüşler” sözleriyle anlatmıştı Vasfiye Özkoçak, Bab-ı Ali’ye ilk adım attığı yılları. Hakkında konuşulanların aksine hiç evlenmedi, kendi deyimiyle o işiyle evli bir gazeteciydi. Erkeklerin hakim olduğu basın dünyasında başarılarıyla kısa sürede sivrildi.

İlklere imza attı
Gazetecilik Enstitüsü’nden mezun ilk kadın muhabir, Türkiye Gazeteciler Sendikası İstanbul Şubesi’nin ilk kadın başkanı, Türkiye Gazeteciler Cemiyeti’nin ilk kadın başkan yardımcısı ve Gazeteciler Sosyal Yardımlaşma Vakfı’nın da ilk kadın başkanı olan basınnı ‘Vasfiye Abla’sı, meslek yaşamının büyük bir bölümünü de adliye koridorlarında haber peşinde koşarak geçirdi.
 
Türkiye’nin yakın tarihine damgasını vuran, 6 -7 Eylül olaylarını, 27 Mayıs İhtilalini, 1977 1 Mayıs’ını, 1980 ve sonrasında ki Sıkıyönetim Mahkemeleri’ndeki davaları takip eden Özkoçak, Yassıada Duruşmaları’ndan yaptığı haberlerle isim yaptı. Özkoçak, işine o kadar bağlıydı ki; Yassıada idamları henüz gerçekleşmeden rüyasına girdi. Deniz Gezmiş’le ilgili pek çok haber yapan, 1971’de Mahir Çayan ve arkadaşlarının Maltepe Askeri Cezaevi’nden kaçışını manşete taşıyan usta gazeteci Özkoçak, emekli olduğu 1993 yılına kadar 33 yıl boyunca Milliyet’te çalıştı.

Muhabirliğe övgü
Özkoçak, kendisi için gazeteciliğin ne olduğunu şöyle anlatmıştı; "Muhabir alt, yazar üst seviyede görülüyor. Oysa gazeteyi ayakta tutan muhabirdir. Dünyaya bin kere gelsem, bin kere bu mesleği seçerim. Gazetecilik halkın huzuru, memleketin huzuru demektir.”
Burhan Felek Basın Hizmet Ödülü ve Basın Şeref Kartı Sahibi Özkoçak’ın cenazesi bugün Karacaahmet Camii’nde ikindi namazına müteakip düzenlenecek törenin ardından toprağa verilecek.

Erkeklerin oyunu
Özkoçak, tamamı erkeklerden oluşan gazetede bir kadın olarak çalışmanın zorluğuna ilişkin şu anısını anlatmıştı;
"İlk günlerden birinde, ‘Milli Eğitim’in toplantısı var, sen gideceksin’ dediler. Verilen adrese gittim. Hep erkek ve eğitimciye benzer kimse yok! Meğer, Milli Eğitim’in değil, hamalların kongresiymiş. Beni içeri almıyorlar. ‘Gazeteciyim, Cumhuriyet gazetesinden kongrenizi izlemek için geldim’, diyerek kendimi tanıttım. Şaşkın şaşkın bakıp, ‘olmaz öyle şey’ dediler. ‘İşimi yapmam lazım’ deyip, içeri girdim. Fakat, salonda kavga var! İri yarı adamlar, birbirine girmişler! Arada kaldım. Zorlukla haberi yazdım, resimler çekildi, işim bitti. Gazeteye, işimin bittiğini geleceğimi söyledim. ‘Gelme, sonuna kadar kal’ dediler. Akşam gazeteye gittiğimde vücudumun tamamı kıpkırmızı kabarmıştı. Ürtiker olmuştum. Sonradan öğrendim ki, onlar hamallar kongresinde hep kavga olduğunu biliyorlarmış! Beni bilerek, bir an önce kaçırmak için oraya göndermişler.”
 
Kimdir?
Vasfiye Özkoçak, 1923 yılında Tokat’ın Zile ilçesinde doğdu. İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi Gazetecilik Enstitüsü’nden mezun ilk üç kadından biri olan Özkoçak, 1952’de Cumhuriyet gazetesinde çalışmaya başladı. Özkoçak, milli eğitim, üniversite, işçi, esnaf,  polis, adliye muhabirlikleriyle istihbarat şefliği görevlerini üstlendi. 1960’da Milliyet gazetesine geçen ve adliye muhabirliği yapan Özkoçak, 1993’te emekli oldu. Özkoçak, Türkiye Gazeteciler Sendikası Mali Sekreterliği, sendikanın İstanbul Şubesi Başkanlığı ile Gazeteciler Federasyonu Yönetim Kurulu’nda görev yaptı. Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Balotaj Kurulu üyeliği ve Kurul Başkanlığı yapan Özkoçak, aynı zamanda, Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Yönetim Kurulu’nda görev aldı ve Gazeteciler Sosyal Dayanışma Vakfı’nda Başkan
olarak çalışmalarını sürdürdü.
 
Kaynak: Milliyet Gazetesi 14.03.2014

 
Son 10 Haberler