İşçiler Geçici, Zulmü Kalıcı!

Kamu kurum ve kuruluşlarında memurlar ve kadrolu işçiler gibi aynı işi yapan geçici işçilerde sıkıntılar sürüyor. Emeklilikten ve sendika haklarından yoksun geçici işçiler, emeğinin karşılığını alamıyor. Her fırsatta kadro müjdesi verilen geçici işçilere şu ana kadar bir düzenleme yapılmadı. Toplam sayıları 219 bini aşan geçici işçilerin mağduriyetleri devam ediyor. Aralarında üniversite mezunlarının da bulunduğu geçici işçi statüsündeki çalışanlar kadro verileceği söylemlerinden bıktıklarını belirterek artık fiili bir adım bekliyor. Ülkemizin bir ayıbı olarak değerlendirilen geçici işçiler, artık mevsimlik, geçici kavramlarından kurtulmak istiyorlar.
GEÇİCİ İŞÇİLERE MEZARDA EMEKLİLİK
Ülkede 20-25 yıldır geçici kadrosunda çalışan işçiler bulunuyor. Birçok kurum ve kuruluşta çalışan geçici işçiler, en fazla 5 ay 29 gün çalıştırılıyor. Ödedikleri prim yetmediği için emekli olma şansları yok. Yılda 120 gün yani 4 ay çalışan bir geçici işçinin emekli olabilmesi için 60 yıl, yılda 90 gün yani 3 ay çalışan bir geçici işçinin emekli olabilmesi için 90 yıl gerekiyor. Geçici ve mevsimlik işçilere yapılan bir başka haksızlık da işsizlik ödeneğinde yaşanıyor. Geçici işçiler, işsizlik sigortası priminin kendilerinden kesilmesine rağmen işsiz kaldıklarında işsizlik ödeneği alamıyorlar.
SAHTE MÜJDELER
Geçici işçilere yönelik olan "kadro" müjdesinin ardı arkası kesilmiyor. Her yıl tekrarlanıyor ama nedense bir türlü arkası gelmiyor. Birçok gazetenin birinci sayfasından verilen; "Geçici işçilere kadro için Meclis Başkanlığfna önerge verildi", "Bakandan geçici işçilere müjde" ve "Geçici işçiler için Meclis'te Komisyon kuruldu" şeklindeki haberleri artık kanıksayan geçici işçiler, AKP hükümetini verdiği sözün arkasında durmaya davet ediyorlar. Mevcut 219 bin geçici işçinin taleplerine duyarsız kalan AKP hükümeti, bu yıl da yeni alacağı geçici işçilerle bu sayıyı artırmayı planlıyor. Hükümetin buradaki politikası hükümetin niyetini ortaya koyarken, geçi işçiler sayısının artması, buradaki sorunların da büyümesine neden oluyor.
EN FAZLA GEÇİCİ İŞÇİ ORMANDA
Birçok kamu kurumunda çalıştırılan geçici işçiler, en çok Orman işletmelerinde bulunuyor. Belediyeler, şeker fabrikaları, demiryolları, enerji ve tarım olmak üzere birçok kamu kurumunda geçici işçi bulunurken Orman işletmelerinde tam 7 bin 600 geçici işçi çalışıyor. Orman işletmelerinde çalıştırılan geçici işçi sayısı bile Türkiye'nin göz bebeği ormanlarımıza ne kadar değer verdiğimizi gösteriyor. Orman işletmelerinde yılın 12 ayı iş olmasına rağmen klasik bir yaklaşımla sadece yangın sezonu diye adlandırılan yaz aylarında işe alınan geçici işçiler sezon sonunda işten çıkarılıyor. Oysa kış aylarında da ormanlarımız yanıyor. Bu mevsimlerde ise orman yangınlarına taşeron işçilerle müdahale edilmeye çalışılıyor. Orman yangınları ile mücadele etmek ciddi bir iş olmasına rağmen hiçbir sahiplilik duygusu olmayan taşeron işçilerle müdahale edilmesi ciddi sorunları da beraberinde getiriyor.
 
Kaynak: Milli Gazete
Son 10 Emeğin Gündemi