Geniş Tanımlı İşsizlik Yüzde 15,8

Türkive İstatistik Kurumu (TÜİK), "Hanehalkı İşgücü Anketi Kasım 2013 Dönem Sonuçları"nı yayımladı. Türkiye genelinde işsiz sayısı 2013 yılı Kasını döneminde geçen yılın aynı dönemine göre 154 bin kişi artarak 2 milyon 784 bin kişiye yükseldi. İşsizlik oranı ise 0,5 puanlık artış ile yüzde 9,9 seviyesinde gerçekleşti. 
Tarım dışı işsizlik oranı 0,3 puanlık artış ile yüzde 12. 15-24 yaş grubunu içeren genç işsizlik oranı ise 0,5 puanlık artış ile yüzde 19,3 oldu. İstihdam edilenlerin oranı, bir önceki yılın aynı dönemine göre 0.4 puanlık azalış göstererek yüzde 45,9'dan yüzde 45,5'e geriledi. İstihdam oranı 2013 Ekim dönemine göre yüzde 0,4 8 puan azalış gösterdi. 
Türkiye Devrimci İşçi Sendikalan Konfederasyonu Araştırma Enstitüsü (DİSK-AR), TÜİK tarafından açıklanan verileri değerlendirdi.

İşgücüne katılım oranı azaldı 
Kasım döneminde tam zamanlı işlerin sayısı azalırken, işsizlik oranlarındaki artış sürmeye devam etti. İşgücüne katılım oranı ise azaldı. Kasım 2012 dönemi ile Kasım 2013 dönemleri arasında işsizlik oranı yüzde 0,5 puan artış kaydederek yüzde 9,9 düzeyine ulaştı. İstihdam edilenlerin sayısı son 1 yılda sadece 152 bin kişi artış gösterdi. İstihdam artışı 2008 Kasım ayından bu yana bu dönem için en düşük seviyesinde gerçekleşti. Son dört yıllık dönemde istihdam artışı ortalama 1 milyon 73 bin seviyesindeydi. Buna göre ekonominin istihdam yaratma kapasitesi söz konusu 4 yıllık önem esas alındımda yüzde 86 azaldı. 

Gençlerin yüzde 281 işsiz 
Kasım 2013 döneminde umudu olmadığı için vb ila diğer nedenlerle son 3 aydır iş arama kanallarını kullanmayan ve işe başlamaya hazır olduğu halde bu nedenle işsiz sayılmayanlar (umutsuzlar) da dahil edildiğinde işsizlik oranı yüzde 9,9 değil, yüzde 15,8, işsiz sayısı da 2 milyon 784 bin değil, 4 milyon 784 bin kişi olarak gerçekleşti. Çaresizler, umutsuzlar ve resmi işsizlerin toplam sayısı 5 milyon 760 bine ulaştı. Kadınlar için geniş tanımlı işsizlik oranı yüzde 23 iken gençler için işsizlik oranı yüzde 28. Eksik ve yetersiz istihdam edilenlerle bu oran yüzde 31'e yükseldi. 

Verileri Aydınlık'a değerlendiren DİSK Genel Sekreteri Arzu Çerkezoğlu, gerçek rakamların çok daha yüksek olduğunu belirterek, çalışma saatlerinin kısaltılması, sendikalaşmanın önündeki engellerin kaldırılması, sendikal hak ve özgürlüklerin kullanılması ve buna uygun bir ekonomik politikanın işsizliği azaltacağını savundu. Türkiye'de çalışma saatlerinin Arzu Çerkezoğlu çok uzun olduğunu kaydeden Çerkezoğlu şöyle konuştu-: "Her fırsatta AB ülkeleri ile kendini kıyaslayan hükümet açısından şunu söylemek gerekir. Türkiye en uzun süre çalışılan, en az tatil yapılan, en az yıllık izin kullanılan bir ülkedir. Hükümet bununla övünmektedir. Mevcut yasada var olan 45 saatlik çalışma saatinin uygulanması bile Türkiye'de işsizliği yüzde 1'lere kadar düşürebilir."
 
Kaynak: Aydınlık Gazetesi
Son 10 Araştırma Haberleri