Emek Dünyası

Taşeron İşçi Eylemde 
Bakırköy Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi taşeron şirket aracılığıyla çalıştırılan yemekhane işçileri ihale değişikliği nedeniyle yenilenen sözleşmelerinde hak gasplarına karşı eylem yaptı. Devrimci Sağlık tş üyesi işçiler, ücret düşüşüne ve sözleşmedeki iş kanununa aykırı maddeleri başhekimle görüşmek için randevu talebinde bulundu.

İşten Atılmaya Tepki 
Mardin'in Midyat Devlet Hastanesi'nde çalışan taşeron işçilerin işten atılması üzerine hastane hekimleri ve sağlık çalışanları eylem yaparak işçilerin işten çıkartılmaları durumunda hastanede hizmet vermeyeceklerini açıkladı. Sağlık çalışanları ve hastanedeki hekimlerin destek verdikleri eylemde otomasyon görevlilerinden Ramazan Eroğlu, basın açıklaması yaptı. Eroğlu, "Bugün sekiz yıldır bu kurumda görev yapan 11 işçi arkadaşımız hiçbir gerekçe gösterilmeden işten çıkartılmıştır. Biz ekmeğimize, emeğimize uzanan ellerin geri çekilmesini istiyoruz" dedi.

Almanya Asgari Ücrete Geçiyor
Başbakan Angela Merkel liderliğindeki Hıristiyan Birlik Partileri'nin (CDU/CSU) uzun süre karşı çıktığı ancak koalisyon ortağı Sosyal Demokrat Parti'nin (SPD) ısrarlı talepleri üzerine kabul ettiği asgari ücret uygulamasına 2015 başından itibaren geçilmesi öngörülüyor. Uygulamayla 4 milyon kişi etkilenecek. Almanya'da bugüne kadar ülke çapında geçerli zorunlu yasal asgari ücret uygulanmıyordu.

Van'da 140 İşçi İşsiz Kaldı 
Van'ın büyükşehir olması ile birlikte belediyeye devredilen il özel idaresinde çalışan 140 taşeron işçisi işsiz kaldı. İl özel idaresinin büyükşehir belediyesine devredilmesiyle birlikte seçimin ardından ilk iş günlerinde işsiz kaldıkları söyleyen taşeron işçileri, büyükşehir belediyesinin kendilerine sahip çıkmasını istedi. 

İş Cinayetleri Bitmiyor
İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi'nin raporuna göre, mart ayında 112 işçi, iş kazalarından yaşamını yitirdi. 
Yaşamını yitirenlerin çoğunluğunun yine inşaat sektöründe meydana geldiği belirlendi. Bu yılın ilk üç ayında yaşamını yitiren işçi sayısı 276'ya yükseldi. İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi mart ayı verilerine göre, işçi sağlığının bir maliyet olarak görülmesi ve önlemlerin alınmaması nedeniyle emekçiler yaşamını yitirmeye devam ediyor.
İş cinayetlerinin en çok inşaat, metal, ticaret/büro/eğitim ve tarım sektörlerinde yaşandığı, sorumluların devlet ve sermaye olduğu belirtilerek sağlıklı ve güvenli çalışmak istenildiği kaydedildi. 
Raporda, "Emek örgütlerimizin çoğunluğunun işçi sağlığını bir mücadele alanı olarak değil, salt bir eğitim sorunu olarak görmesi ve ona göre hareket etmesi, siyasal partilerin artık katliam düzeyinde yaşanan iş cinayetlerine eğilip çözüm üretememesi, emekçilerin ölümlerinin 'kader' olduğunu söyleyen siyasal güçlere verilen oyların artması ölümlere seyirci kalınmasına neden oluyor" denildi. İşçi sağlığının bir maliyet unsuru değil, korunması gereken bir hak olduğuna dikkat çekilen raporda, özetle şu değerlendirmelere yer verildi: 
"Sosyal güvenlik sistemini tanımlamamız ve işçi sağlığı mücadelesini vermemiz gerekiyor. İşçi sağlığı eğitimi örgütlenmeye tabi olmalıdır. Yoksa işçi sağlığı mücadelesini sınıf mücadelesinin bir parçası olmaktan çıkarır ve sadece bugün piyasalaştırılan yaklaşımın bir parçası haline getirirsiniz." 
-Ölümlü iş kazalarında ilk sıraları başka ülkelere kaptırmayan ülkede, iş cinayetlerinin bir türlü önlenememesinde, emek örgütlerinin çoğunluğunun işçi sağlığını bir mücadele alanı olarak değil, salt bir eğitim alanı olarak görmesi ve buna göre bareket etmesinden kaynaklandığı belirtildi. -

Hava-İş'te Neler Oluyor? 
Luftansa grevi ile akıllara bir kez daha gelen Türk Hava Yolları (THY) grev süreci, iki çalışan topluluğunda ve sendikal anlayıştaki farklılıkların da sorgunlanmasına neden oldu. Hatırlanacağı gibi THY'de örgütlü Hava-iş Sendikası başta uçuş süreleri olmak üzere bir dizi hak için greve çıkmış, ancak pilotların grev oylamasına katılmaması ve grevi desteklememesi ile grev, istenen etkinlikte olmamış ve sonrasında sendika yönetiminde de değişikliğe yol açarak sona ermişti Ardından sendika genel kurula gitmiş, 24 yıllık Atilay Ayçin yönetimi geçen aralıkta el değiştirmişti. Airporot.com'da yer alan bir analize göre, yeni sendika yönetimi THY yönetimi ile sıcak ilişkiler kurmuş, hatta bu ilişkiler sonucu işten atılan 305 çalışandan isteyenlerin geri dönmesi sağlanmıştı. Ancak, sitenin haberine göre yeni sendika yönetimi alışılmadık başka işlere de imza atıyordu. Sendika yönetimi öncelikli olarak 5 bin lira maaşla bir özel kalem müdürü istihdam ediyor, sektörde havacılık alanında çok sayıda haber sitesi varken özel kalem müdürüne havacılık sitesi kurduruyor, iddilara göre örgütlenmede yoğunlaşmak yerine haberciliğe soyunuyordu. 

Lufthansa'da Grev Başladı
Alman havayolu şirketi Lufthansa'nın pilotları, üç gün sürecek bir greve başladı. Lufthansa'nın 3 bin 800 kadar uçuşu iptal etmesine neden olan iş bırakmanın, şirketi bugüne kadar en çok etkileyen grevlerden biri olabileceği belirtiliyor. Lufthansa sözcüsü Barbara Schaedler, Reuters TV'ye yaptığı açıklamada, "Biz en kısa süre içinde, hatta grev devam ederken bile, görüşmelere yeniden başlamayı istiyoruz, çünkü iyi bir çözüm bulacağımıza inanıyorum" dedi. Lufthansa'ya bağlı pilotların bulunduğu Alman pilot sendikası Cockpit'in (VC) toplu iş sözleşmesi görüşmelerinde anlaşma sağlanamayınca geçen hafta 3 gün sürecek grev kararı almasının ardından dün gece 00.00'dan itibaren 5 bin 400 pilot greve başladı. Toplu sözleşme görüşmelerinin çıkmaza girmesinde ücret artışının yanı sıra emeklilik haklarına ilişkin uzlaşma sağlanamamasının da etkili olduğu kaydedildi. Lufthansa, pilotların işi erken bırakabilme yaşını 60'a çıkarmayı talep ediyor ancak pilotların bağlı bulunduğu Cockpit buna karşı çıkıyor. Halen, erken emeklilik anlaşması gereğince pilotlar 55 yaşında uçuşlara son verip yasal emeklilik yaşına kadar maaşlarının yüzde 60'ını alabiliyorlar. Grev nedeniyle yaklaşık 400 binin üzerinde yolcunun grevden etkileneceği ve maddi zararın 50 milyon Avro'yu bulabileceği ifade ediliyor. Grevden bir süre önce oylama yapılmış pilotların yüzde 97.2'si grevden yana oy kullanmıştı. 

Temizlik Emekçileri İş Bıraktı
Hollanda'da kamu kuruluşlarında çalışan temizlik işçileri, çalışma şartlarının iyileştirilmesi ve toplu sözleşme görüşmelerinin imzalanması için eylem yaptı. Sendikaların çağrısıyla Lahey'dc parlamentonun önünde toplanan gruba, muhalefet partilerine mensup milletvekilleri de destek verdi. Bir yıla yakındır farklı şehirlerde eylem yapan, aralarında Türklerin de bulunduğu temizlik işçileri, rapor alarak hasta kalınması durumunda maaş kesintisinin yapılmaması, iş güvencesinin sağlanması ve çalışma sürelerinin düzenlenmesi gibi taleplerde bulundu. Hükümetin ülke genelinde farklı kamu kuruluşlarında çalışan temizlik işçilerini memur kategorisinde işe alma planına karşı çıkan işveren temsilcileri, uzun zamandır toplu iş sözleşme görüşmelerini imzalamaya yanaşmıyor. İşveren sendikaları, hükümetin söz konusu planının temizlik şirketlerini olumsuz etkileyeceğini görüşünü savunuyor. 

Hindistan'da Toplu Taşıma Grevi 
Hindistan'da yeni zamanlama sisteminden rahatsız olan taşıma işçiler beklenmedik şekilde greve gitti. Grevden en az 4 milyon vatandaşın etkilendiği ve bu durumun, Hindistan'ın ticari başkentinde hayatın durmasına neden olacağı belirtildi. Devlet idaresindeki Brihanmumbai Elektrik Tedarik ve Ulaştırma (BEST) kurumu çalışanı şoförler ve kondüktörlerin sayısı 25 bin civarında. Çalışanlar, dün yürürlüğe giren yeni zamanlama sisteminin, günde 8 saat olan çalışma saatlerini 10-12 saate çekebileceğinden endişe ediyor.
 
Kaynak: Cumhuriyet Gazetesi 03.04.2014 Olcay Büyüktaş
Son 10 Emeğin Gündemi